Raznovrsne kave su kave koje se uzgajaju na određenom području, obično u manjem opsegu od komercijalno uzgojenih kava. Sorte kave poznate su po specifičnom profilu okusa i mirisa.
Jedan od razloga za to je što se sortne kave uzgajaju na određenom području i izložene su određenim klimatskim i terenskim uvjetima. Drugi razlog je što se sortne kave proizvode od određenih sorti zrna kave koje daju specifičan okus.
Sortna kava se obično uzgaja organski , što znači da proizvođači kave ne koriste kemijske pesticide i gnojiva. Također se često uzgajaju na manjim imanjima i podržavaju ih lokalne zajednice.
Prosječna cijena sortne kave obično je viša nego komercijalne kave , ali većina ljudi smatra da je ta cijena opravdana višom kvalitetom te ekološkim i društvenim prednostima.
Sortne kave mogu biti odličan izbor za ljude koji traže nešto novo i cijene originalni okus . Mogu se usporediti s vinskim sortama, svaka sorta kave ima svoj okus i karakteristike.
Za one koji žele kušati različite vrste kave, preporučujemo da isprobate različite sorte iz različitih područja kako biste se upoznali s različitim okusima i mirisima.
Važno je ne brkati pojmove VARITETY COFFEE i SPECIALTY COFFEE, jer su Specialty kava i sortna kava "jednog porijekla" različite kategorije kave.
Specialty kava je definirana kao kava visoke kvalitete koju utvrđuju stručnjaci za kavu. Kava mora dobiti između 80 i 100 na ljestvici kvalitete od 100 bodova. Također, kava mora potjecati iz određenog područja poznatog po kvalitetnoj kavi i imati specifične okuse i arome koji se mogu pripisati određenim geografskim i klimatskim uvjetima.
S druge strane, kava mono porijekla je kava koja dolazi iz određene zemlje, regije ili farme, što znači da kava sadrži samo zrna koja su uzgojena na određenom području. U usporedbi s miješanom kavom, koja može sadržavati zrna iz različitih dijelova svijeta, kava s jednim porijeklom ima različite okuse i arome koji se mogu pripisati zemljopisnom području.
Obično se specialty kava i mono-origin kava kupuju u manjim količinama i obično koštaju više od komercijalne kave koju možete popiti u većini kafića, jer je kvaliteta zrna i proizvoda veća.
Postoji i veza između ova dva pojma, jer specialty kava obično predstavlja i kavu Mono porijekla, ali ne nužno i obrnuto!