KAKO KUHATI KAVU U KAVANI
Kafetijer su navodno 1933. izumili Luigi de Ponti i Alfonso Bialetti, koji su na ideju došli dok su gledali svoju ženu kako pere rublje u posebnom kotlu s perforiranom cijevi. Razmišljali su o praktičnijem i ekonomičnijem načinu pripreme kave, koji ne bi zahtijevao skupi aparat koji bi zauzimao puno prostora.
Veliki ljubitelji kave vole se posvetiti svakoj šalici kave koju popiju. Ako ste među njima, znate da je svijet kave beskrajan, pun aroma i nezaboravnih iskustava. Zato poznavatelji kave kažu da svaki pravi kavoljup mora barem jednom u životu probati kavu iz kafeterije.
Postupak pravilne pripreme kave u kantini:
Korak 1: Potrebno nam je 5-7 g kave na 40-50 ml vode. Kava treba biti mljevena nešto sitnije nego za filter i nešto grublje nego za aparat za espresso. U našoj trgovini već možete pronaći upravo onu mljevenu kavu u limenci.
Korak 2:
Nakon što ste provjerili je li kafeterija posvuda dobro očišćena, napunite bojler vrućom vodom, pazeći da ne prekrijete ventil jer ćete tako spriječiti probleme u slučaju prevelikog tlaka.
Korak 3:
Napunite filtar bez pritiskanja kave, radije ga poravnajte laganim lupkanjem ili nježnim udarcem po dnu kuhala. Ovim postupkom voda će lakše proći kroz kavu, što će spriječiti da zagori.
Korak 4:
Pažljivo zašrafite dva dijela aparata za kavu i stavite ga na ne prejaku vatru, a nakon ulijevanja maknite aparat za kavu s vatre, držeći poklopac zatvoren. Polako promiješajte kavu u kafeteriji kako biste pomiješali sve faze ekstrakcije.