Nekada davno, u Italiji u 19. stoljeću, kava je bila najtraženiji proizvod. Nažalost, zbog načina pripreme ljudi su na kavu morali čekati više od 5 minuta.
Upoznajmo Angela Morionda , čovjeka koji je patentirao prvi poznati aparat za espresso.
Moriondo je rođen 6. lipnja 1851. u Torinu u Italiji u obitelji poduzetnika koji nikada nisu prestali smišljati nove ideje ili projekte. Već je njegov djed osnovao tvrtku za proizvodnju alkoholnih pića. Kasnije ju je predao svom sinu, Angelovom ocu, koji je s vremenom, zajedno s bratom i rođakom, osnovao popularnu tvornicu čokolade " Moriondo i Gariglio ".
Moriondo je krenuo stopama svoje obitelji i ubrzo je kupio Grand Hotel Ligure u središtu Torina i American bar u Nacionalnoj galeriji, gdje je Talijanima želio ponuditi njihovo omiljeno piće, KAVU . Međutim, unatoč popularnosti ovog izvrsnog napitka, vrijeme provedeno u čekanju da se kava skuha bilo je izvor nelagode za kupce. Moriondo je došao na ideju da bi mu priprema više kava u isto vrijeme omogućila da brže posluži klijente, što bi mu dalo prednost nad konkurencijom.
Tako je došao do stroja koji se sastoji od dva kotla . Vodena para se proizvodila u jednoj i putovala preko mljevene kave u drugu, gdje se zatim ponovno pretvarala u tekućinu . Moglo bi se reći da je to bio nekakav veći kafić. Monriondo je svoj izum predstavio na Generalnoj izložbi Expo u Torinu 1884. godine , gdje je također dobio brončanu medalju. Stroj je patentiran pod nazivom " Novi parni stroj za ekonomičnu i trenutnu pripremu napitaka od kave, metoda A. Monrionda. "
Tako je nastao prvi dizajn današnjeg aparata za espresso kavu.