Prastari sustav za ekstrakciju filter kave danas u obliku V60 Dripper , tako nazvan zbog posebnih kutova stranica filtera. U jednoj šalici ili šalici za dijeljenje, V60 Dripper filtrira kavu kako bi izvukao sve njezine arome. Uživat ćete kušajući i diveći se.
Vrijeme pripreme: 6-8 min
Sto ja trebam:
- V60 Dripper i papirnati filter
- Šalica ili šalica (bokal) za kavu
- Vrč tople vode (90-95°C)
- Kava (6 g na 100 g vode)
- Mlinac za kavu ili mljevena kava za filter
- Vaga
- Sat
Kako da pripremim V60?
Faza 1: VAŽEM, MLJEM I PRIPREMAM KAVU ZA FILTRIRANJE
Prvo izvažem zrna kave (6g kave na 100g vode) i sameljem ih malo krupnije pogodno za filter. Stavljam filter u V60 Dripper i isperem ga vodom da se riješim papirnatog okusa.
Faza 2: GLEDANJE "BLOOM"
Sve stavim na vagu, u filter sipam 12 gr mljevene kave i počnem sipati kavu. Prvo ulijem 45 g vode i pričekam 45 sekundi i samo uživam u divnom "cvatu". Vodu uvijek izlijevam od sredine prema van, s cirkulacijom. Tijekom "cvata" uživam u prekrasnom mirisu kave. Ova faza je važna, jer upravo u ovoj fazi kava počinje izražavati sve svoje arome i mirise.
Faza 3: ZAVRŠAVAM PRIPREMU
Nakon 45 sekundi nastavljam sipati vodu. Ovaj put idem na metodu dva prelijevanja, što znači da prvo prelijem kavu da dobije "cvat", a zatim prelijem ostatak. Pričekam da se kava dobro procijedi, a onda je samo pretočim u šalicu i uživam u ovom vrlo ukusnom pripravku.
Također često volim koristiti metodu 45 sekundi 100 grama, što znači da svakih 45 sekundi ulijem 100 g vode.